drób INWESTOR inwestycje konfekcja przetwórstwo mięsne wędliny ZM Olewnik

Zakłady Mięsne Olewnik chcą skoncentrować produkcję w jednym zakładzie i zwiększyć moce produkcyjne

Zakłady Mięsne Olewnik chcą skoncentrować produkcję w jednym zakładzie i zwiększyć moce produkcyjne
W ramach trzyletniej strategii inwestycyjnej Zakłady Mięsne Olewnik zamierzają skoncentrować produkcję w jednym zakładzie oraz rozbudować moce produkcyjne. Spółka chce także wzmocnić swoją obecność na rynkach zagranicznych, głównie w

Data publikacji: 2015-11-19, 08:00
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zakłady Mięsne Olewnik chcą skoncentrować produkcję w jednym zakładzie i zwiększyć moce produkcyjne
Kategoria: INWESTOR, , drób, wędliny, konfekcja, przetwórstwo mięsne, inwestycje, ZM Olewnik

W ramach trzyletniej strategii inwestycyjnej Zakłady Mięsne Olewnik zamierzają skoncentrować produkcję w jednym zakładzie oraz rozbudować moce produkcyjne. Spółka chce także wzmocnić swoją obecność na rynkach zagranicznych, głównie w Niemczech.

Zakłady Mięsne Olewnik chcą skoncentrować produkcję w jednym zakładzie i zwiększyć moce produkcyjne

W ramach trzyletniej strategii inwestycyjnej Zakłady Mięsne Olewnik zamierzają skoncentrować produkcję w jednym zakładzie oraz rozbudować moce produkcyjne. Spółka chce także wzmocnić swoją obecność na rynkach zagranicznych, głównie w Niemczech. 

– Mamy plany, aby zwiększyć możliwości produkcyjne i ilości produkowanego przez nas mięsa, a także produktów konfekcjonowanych w bardzo małych konsumenckich opakowaniach – mówi agencji informacyjnej Newseria Inwestor Anna Olewnik-Mikołajewska, prezes zarządu Zakładów Mięsnych Olewnik.

Realizacja planu odbywać się będzie w ramach trzyletniej strategii inwestycyjnej. Pierwszy etap zakłada inwestycje w obszarze rozbioru półtusz wieprzowych oraz konsolidację produkcji w ramach jednego zakładu przetwórstwa. Obecnie firma ma bowiem dwa zakłady – w Drobinie i Sierpcu. Drugi etap strategii dotyczy konfekcji mięs i wędlin oraz rozwoju opakowań konsumenckich.

– Dział eksportu to na razie mała komórka w Zakładach Mięsnych Olewnik. Do tej pory nie wkraczaliśmy na rynki zagraniczne, w tym roku wyszliśmy z Krakowską Suchą, jesteśmy po debiucie na targach międzynarodowych. Mamy nowe kontrakty, nowe możliwości i chcemy być liderem Krakowskiej Suchej na rynku międzynarodowym – tłumacz prezes Olewnik-Mikołajewska.

Zakłady Mięsne Olewnik swoją działalność eksportową koncentrują głównie na rynkach europejskich. Wyroby kierowane są głównie do Niemiec oraz Włoch i Francji.

Rozmówczyni wyjaśnia, że jak na razie spółka nie planuje poszerzenia swojego portfolio produktowego. Celem jest bowiem specjalizacja i koncentracja na wybranych segmentach rynku. Szczególnie duże nadzieje ZM Olewnik pokłada w produkcji swojego sztandarowego produktu, czyli kiełbasy Perfekcyjnej Krakowskiej Suchej.

A to już wiesz?  Producent systemu oceny bólu PAS chce wprowadzić na rynek holter medyczny w postaci plastra

– W naszych zakładach pracujemy właściwie z każdym kanałem dystrybucji. Mamy własne sklepy, jesteśmy na rynku detalicznym lokalnym, pracujemy z sieciami i grupami zakupowymi na rynku hurtowym. Ostatnio mieliśmy debiut również w sieci dyskontowej – wyjaśnia.

Jak podkreśla prezes, zeszłoroczne przychody Zakładów Mięsnych Olewnik przekroczyły 500 mln złotych przy dwucyfrowej dynamice wzrostu sprzedaży (r/r). 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Zakłady Mięsne Olewnik chcą skoncentrować produkcję w jednym zakładzie i zwiększyć moce produkcyjne INWESTOR, drób, wędliny, konfekcja, przetwórstwo mięsne, inwestycje, ZM Olewnik- W ramach trzyletniej strategii inwestycyjnej Zakłady Mięsne Olewnik zamierzają skoncentrować produkcję w jednym zakładzie oraz rozbudować moce produkcyjne. Spółka chce także wzmocnić swoją obecność na rynkach zagranicznych, głównie w Niemczech.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy